Sve kategorije

vijesti

Postupak predenja taline Spandex pređe

Vrijeme: 2021-08-09 Komentar: 23

1

Suho predenje je najtradicionalniji i najčešći način proizvodnje spandeksa. Međutim, jedan od glavnih nedostataka ove metode su velika ulaganja potrebna za izgradnju komercijalnog proizvodnog pogona, na primjer, od 3000 do 5000 tona godišnje. U prosjeku od 40 denara, ukupna investicija se kreće u rasponu od 40 do 50 miliona USD, što je prilično visoko. Štaviše, suho predenje također uključuje postupke oporavka toksičnih otapala, a u suhom postupku otapalo ostaje u konačnoj pređi. U talini metoda predenja, nema otapala.

图片 2

Predenje talinom: konkurentan novi proces
Postupak predenja talinom koji se koristi za proizvodnju sintetičkih vlakana, poput poliamida, poliestera i drugih, dobro je uspostavljena i dugo postojeća tehnologija u industriji.
Posljednjih godina razvijena je vrlo jeftina oprema za predenje talinom koja se danas nudi u Aziji po cijeni koja je 20% cijene suhe tvornice ekvivalentnih proizvodnih kapaciteta. Ovaj novi proces privukao je mnoge pridošlice na područje proizvodnje spandexa.


图片 3

Osim toga, nedavni razvoj donio je adekvatnije TPU polimere i uvođenje predpolimera u tok taljenja TPU-a kako bi se poboljšale elastične karakteristike proizvedene pređe. Svi ovi događaji dodatno su gurnuli ovaj proces naprijed.
Iz gore navedenih razloga, puno se pažnje pridaje opremi, sirovinama i tehnologiji za daljnje poboljšanje procesa predenja taline za spandex.

图片 5